ATH/TECH BLOG | Γυναίκες στην τεχνολογία: success stories & στατιστικά

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: SUCCESS STORIES & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Ένα κείμενο που αποσαφηνίζει ανακρίβειες και καταγράφει τα πραγματικά στοιχεία.

Στην ετησία λίστα του περιοδικού Forbes με τις πιο επιδραστικές γυναίκες  που διατηρούν την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας κατέχουν έξι θέσεις στην πρώτη εικοσάδα εκτοπίζοντας αρχηγούς κρατών και πολλές άλλες αναγνωρίσιμες προσωπικότητες. Η Sheryl Sandberg, COO του Facebook βρίσκεται στην έβδομη θέση πίσω από πρωθυπουργούς κρατών όπως η Angela Merkel, ενώ ακολουθούν στην όγδοη θέση η Susan Wojcicki, CEO του YouTube και στην ένατη η Meg Whitman, CEO της HP. Την εικοσάδα συμπληρώνουν οι Ginni Rometty, CEO της IBM, η Angela Ahrendts, Senior VP της Apple και η Safra Catz, Co-CEO της Oracle. Για τη Sheryl Sandberg  του Facebook συγκεκριμένα αξίζει να σας πούμε ότι το net worth της υπολογίζεται  για το 2017 σε 1, 7 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που φαντάζει αστρονομικό και ισοδυναμεί με τον ετήσιο προϋπολογισμό κρατών όπως η Αϊτή, το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Γροιλανδία ή το Μαυροβούνιο.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μια πετυχημένη καριέρα στην τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τη ζωή μιας γυναίκας για πάντα, αρκεί να είναι στις επιλογές της σαν βιώσιμη και ρεαλιστική επιλογή επαγγελματικής αποκατάστασης.

Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για το ρόλο των γονέων στο να μειώσουν την ανασφάλεια και να καλλιεργήσουν στα κορίτσια το ενδιαφέρον για τεχνολογικά επαγγέλματα και σπουδές πληροφορικής. Έχουμε επίσης αναφερθεί στο πώς οι ίδιες οι γυναίκες μπορούν και οφείλουν να κινητοποιηθούν και να ενημερωθούν για τη σημασία των τεχνολογικών σπουδών και την επίδραση που δύνανται να έχουν στη ζωή τους. Αφού λοιπόν οι γυναίκες μπορούν να έχουν μια πετυχημένη καριέρα στη βιομηχανία της πληροφορικής και της τεχνολογίας όπως ακριβώς και οι άντρες και η άποψη ότι υστερούν με οποιοδήποτε τρόπο απέναντι τους είναι ένα στερεότυπο που πρέπει να καταστεί ξεπερασμένο, γιατί τα στατιστικά από την αγορά εργασίας είναι τόσο απογοητευτικά;

Η έρευνα της Opinium, που διεξήχθη φέτος το χειμώνα για λογαριασμό της PwC στο Ηνωμένο Βασίλειο σε δείγμα 2.174 φοιτητών, έδειξε μεταξύ άλλων ότι μόνο 3% των γυναικών θεωρεί την καριέρα στην τεχνολογία σαν πρώτη επιλογή, ενώ μόλις το 27% θα σκεφτόταν μια καριέρα στον κλάδο ενώ σπουδάζει σε ένα αντίστοιχο πεδίο. Καθόλου παράξενο επομένως που φοιτήτριες σπουδάστριες πληροφορικής, σε ποσοστό 78%, δεν μπορούν να ονομάσουν μια επιτυχημένη γυναίκα που να εργάζεται στο χώρο της τεχνολογίας. Τα στατιστικά από την αγορά εργασίας είναι εξίσου αποκαρδιωτικά καθώς μόνο το 16% των γυναικών που δουλεύουν στην τεχνολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν παρότρυνση να ασχοληθούν με τον κλάδο ενώ μόλις 5% των ηγετικών θέσεων στον κλάδο καταλαμβάνονται από γυναίκες. Στον ευρύτερο χώρο των επαγγελμάτων που σχετίζονται και με τα άλλα κομμάτια της STEM μόλις το 15% του εργατικού δυναμικού είναι γυναίκες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τα στοιχεία για το 2016 δείχνουν ότι μόλις το 26% των εργαζομένων σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την πληροφορική ήταν γυναίκες. Σε προηγούμενη έρευνα του 2014 της δικηγορικής εταιρίας Fenwick & West στη Μέκκα της τεχνολογίας, τη Silicon Valley της Καλιφόρνια, τα ευρήματα έδειξαν ότι μόλις το 11% των διευθυντικών θέσεων κατέχονταν από γυναίκες, μόλις 25% των θέσεων εργασίας γενικά στον κλάδο του IT και μόλις 5% στις τεχνολογικές startups είχαν ιδρυθεί από γυναίκες.

Και επειδή τα ποσοστά που μας δείχνουν όλα όσα συμβαίνουν στην αγορά εργασίας ξεκινούν από τα πανεπιστήμια που εκπαιδεύουν τους μελλοντικούς επαγγελματίες, πολλά ανώτατα μορφωτικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει καμπάνιες για να φέρουν περισσότερες γυναίκες στην τεχνολογία. Σύμφωνα με έρευνα του American Society for Engineering Education (ASEE), από το σύνολο των αποφοίτων σε προπτυχιακά προγράμματα που σχετίζονται με engineering στην Αμερική, μόλις το 13,2% ήταν γυναίκες. Εξαιρέσεις αποτελούν πανεπιστήμια όπως το MIT που με την στοχευμένη προσέγγιση του στο θέμα «γυναίκες και τεχνολογία» κατάφερε το 49.5% στα προπτυχιακά του mechanical engineer να να είναι γυναίκες. Το πανεπιστήμιο της California έρχεται πρώτο ανάμεσα στα κολέγια που είναι πιο φιλικά για STΕΜ σπουδές, σύμφωνα με το  College Scorecard data, και ακολουθεί το Cornell University στη Νέα Υόκρη και Johns Hopkins University στη Βαλτιμόρη.

Τι αποδεικνύουν τα παραπάνω στοιχεία;
Ότι οι γυναίκες μπορούν να σπουδάσουν και να σταδιοδρομήσουν στον κλάδο της τεχνολογίας και η παρουσία τους στα τεχνολογικά επαγγέλματα είναι ένας ευρύτερος διάλογος που αφορά πολλούς κοινωνικούς φορείς. Λαμβάνοντας δράση, τα δημογραφικά στοιχεία του κλάδου αλλάζουν και εν γένει αλλάζει ο ίδιος ο κλάδος της τεχνολογίας.

Η σημασία της παρουσίας των γυναικών σε τεχνολογικά επαγγέλματα έχει αποτυπωθεί και στην pop κουλτούρα. Στη ταινία Hidden Figures τρείς γυναίκες αγωνίζονται να διεκδικήσουν τη θέση τους στον ανδροκρατούμενο χώρο της NASA τη δεκαετία του ’60. Οι πραγματικές ιστορίες των γυναικών στην ταινία αποτελούν έμπνευση για όλες τις γυναίκες σήμερα, βλέποντας μερικά από τα κατορθώματα του γυναικείου φύλου στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης.

Οι απαιτήσεις αλλά και οι ευκαιρίες της εποχής είναι ξεκάθαρες, τόσο για τους μαθητές που σκέφτονται να σπουδάσουν, όσο και για τους σπουδαστές που ετοιμάζονται να βγουν στην αγορά εργασίας από κάποιο κολέγιο τεχνολογίας, ακόμα και για τους εργαζόμενους που σκέφτονται να επιλέξουν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα για να εξελίξουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητες τους και εν τέλει να κάνουν καλύτερη την ποιότητα ζωής τους.

Μέχρι το 2024, 1,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίες θα δημιουργηθούν στον τομέα της τεχνολογίας ενώ, με το σημερινό ρυθμό παραγωγής αποφοίτων των πανεπιστημίων, μόλις το 45% των θέσεων αυτών μπορούν να καλυφθούν.

Μέχρι το 2024, 1,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίες θα δημιουργηθούν στον τομέα της τεχνολογίας σύμφωνα με το ncwit.org , ενώ, με το σημερινό ρυθμό παραγωγής αποφοίτων των πανεπιστημίων, μόλις το 45% των θέσεων αυτών μπορούν να καλυφθούν. Η ανάγκη επιβεβαιώνεται και στα επίσημα στοιχεία των Η.Π.Α που προβλέπουν αύξηση 11% στα τεχνολογικά επαγγέλματα, τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με κάθε άλλο κλάδο της τεχνολογίας. Ο μέσος ετήσιος μισθός σε επαγγέλματα τεχνολογίας στην Αμερική (σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε από το Μάη του 2016) είναι $82,860, την ώρα που ο γενικός μέσος ετήσιος μισθό φτανει τα $37,040.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω στοιχεία γίνεται αναμφισβήτητα αντιληπτό ότι τα τεχνολογικά επαγγέλματα είναι ένας υγιής στόχος επαγγελματικής αποκατάστασης. Ως προς τις γυναίκες ειδικότερα, αξίζει κάποιος να διαβάζει την έρευνα του New York City Economic Development Corporation. Μεταξύ των ευρημάτων αναφέρεται πως γυναίκες που εργάζονται σε εταιρίες καινοτομίας μπορούν να έχουν καλύτερη ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Η διαρκής αναζήτηση για νέες τεχνικές, εργαλεία και ταχύτερες μεθόδους συλλογής και ανάλυσης δεδομένων ανοίγει νέες θέσεις για περισσότερους επαγγελματίες στα data analtyics. Computer scientists θα πρέπει να συνθέσουν αλγόριθμους για επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν εξειδικευμένα software, ενώ και ο κλάδος του cyber security θα χρειαστεί επαγγελματίες από προγράμματα σπουδών Information Security. Και επειδή οι περισσότερες εφαρμογές πλέον αναπτύσσονται για intented use και smartphones ποιος μπορεί να αρνηθεί την ανάγκη ύπαρξης στο βιογραφικό ενός πτυχίου σε Web & Mobile Applications; Οι επιλογές που έχει μια γυναίκα όσον αφορά τις σπουδές τεχνολογίας είναι πολλές και ως κοινωνία οφείλουμε να εκπαιδεύουμε τα μέλη μας ότι το φύλο δεν δύναται να είναι τροχοπέδη στο μέλλον κανενός.